Szellőzéstechnika

Aereco: Hatékony szellőztetési megoldás

 

A hagyományos ablaknyitásos szellőztetéskor bent tartózkodók nem képesek megítélni, hogy meddig indokolt nyitva tartani ablakot és mettől okoznak ezzel fölösleges hőveszteséget. Túl rövid szellőztetéssel viszont nem biztosítható  a megfelelő levegőminőség. A páraszabályozott szellőzőrendszer alkalmazásával kiküszöbölhető az ablaknyitás okozta hőveszteség ugyanakkor jelentős fűtési energia takarítható meg. Az Aereco  rendszer elemei a helyiségek levegő-minőségéhez igazodva automatikusan szabályozzák a légcserét, mindig csak ott és akkor szellőztetnek, ahol ténylegesen indokolt. Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) folytatott tevékenységek fokozott szag, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő, esetleg kézi kapcsoló hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását.  Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink (főzés, zuhanyozás, mosás) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Ahogy növekszik a páratartalom, és ezzel a kondenzáció veszélye, a higroszabályozású szellőzőelemek nyitnak, a
fokozódó szellőzés csökkenti a páratartalmat, így megszűnik a kondenzáció veszélye. Továbbá a nem zárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható. Ezáltal ezek a berendezések biztonságosan üzemeltethetőek.

Ventilátorok

 

Széleskörűen alkalmazható, alacsony fogyasztású, csendes központi- és tetőventilátorok.

Kiegészítők

 

Csatlakozók, rendelhető tartozékok, alkatrészek.

Légbevezetők

 

Nyílászáróba, vagy falátvezetésbe építhető légbevezetők az optimális légutánpótlás érdekében.

Légelvezetők

 

Páraszabályozott, mozgásérzékelős, CO2 vagy VOC (illékony szerves anyag) érzékelővel szerelt elszívás szabályozó elemek a hatékony és energiatakarékos szellőzés érdekében.

Hővisszanyerős szellőzés

 

Termékeink között egyaránt megtalálhatók a hagyományos hővisszanyerős készülékek, valamint az új generációs DXR hővisszanyerős szellőztető rendszer, amellyel helyiségenkénti légcsere szabályozásnak köszönhetően kimagasló energiamegtakarítás érhető el.

Alkalmazási lehetőségek

Családi házak, lakások

 

Egy lakásban, családi házban a mindennapi emberi tevékenységek mellett termelt páramennyiség naponta elérheti akár a 12-15 litert. A hőszigetelt falak, fokozott légzárású nyílászárók csökkentik a fűtési energiaigényt, de szellőztetés nélkül élhetetlen környezetet jelent számára. A hagyományos ablaknyitásos szellőztetéssel a lakást télen túlzott mértékben kihűtjük. A beengedett nagy mennyiségű hideg levegő felmelegítéséhez egyszerre nagy hőmennyiség, azaz fűtési energia szükséges, amely jelentős költségnövekedést generál. A hőmérsékleten kívüli másik fontos légállapot jellemző, a belső levegő páratartalma, aminek optimális értéke 40-60 %. Ennek megoldása hiányában a pára feldúsulása, hamar a hideg felületeken történő páralecsapódást eredményezhet, melynek következtében penészesedés is megjelenhet.

Mindezekre a problémákra az automatikusan és szabályozottan működő szellőztetés nyújt megoldást, mely ellátja a légutánpótlás és a légelvezetés funkcióját: csak ott és akkor szellőztet, amikor arra ténylegesen szükség van. A rendszer kialakításakor a helyiségek funkciójához igazodva a friss levegő bejuttatását a lakóterek irányából kell biztosítani. Ezért páraszabályozott légbevezetőelemeket kerülnek elhelyezésre a lakóhelyiségek (nappali, gyerekszoba, háló-, dolgozószoba) nyílászáróiba, vagy falszerkezeteibe. Az elhasználódott levegő, pára a kiszolgáló helyiségekből (fürdő, WC, konyha) páraszabályozott és/vagy mozgásérzékelővel kombinált légelvezető elemeken keresztül kerül eltávolításra.

 

Panelépületek, társasházak korszerűsítése

 

A hőszigeteléssel és nyílászárócserével elért pozitív mellett hátrányt jelent, hogy ezek a modern szerkezetek a megfelelő komfortérzethez szükséges friss levegőt már nem képesek beengedni. Korábban a régi „szelelő” ablakokkal és gravitációs kürtőkkel, vagy a sokszor túlméretezett, sokat fogyasztó tetőventilátorokkal oldották meg a légcserét, így a lakásokban keletkező pára és egyéb szennyezők gond nélkül távozhattak. A felújítással megváltozott körülmények között újra kell gondolni az épület szellőzését. Tapasztalat, hogy az elégtelen elszívás hiányában kialakult alulszellőztetettség ellen sok lakó egyedi megoldásokkal próbál küzdeni, vagyis kisventilátorokat, szagelszívókat köt a meglévő légcsatorna rendszerbe. Gyakorlatilag nyomott rendszerré alakítja a központi elszívásra kigondolt rendszert, melynek eredményeképpen a lakásából egy másik lakásba fújja át az általa elhasznált, sokszor kellemetlen szagokkal terhelt levegőt. Nem ez a megoldás! Az Aereco által kifejlesztett páraszabályozott szellőzési rendszer minden egyes lakás egyedi légcsere igényéhez igazodik, ugyanakkor az épület régi szellőzőrendszerének meglévő elemeire épülve alakítható ki energiatakarékos szellőzés. A lakóhelyiségek nyílászáróiba könnyedén beépíthetők a szabályozott légutánpótlást biztosító légbevezető elemek, a mellékhelyiségek régi anemosztátjai helyére tökéletesen illeszthetők a pára- és vagy mozgásérzékelővel vezérelt légelvezetők, a konyhába pedig a szabályozható tűzvédelmi légszelep. A meglévő szellőzőkürtők, állapotvizsgálatát és tisztítását követően a régi, igen komoly energiát(250-550 Wh) fogyasztó tetőventilátor helyére telepíthetők a korszerű, kedvezőbb, akár 15-47-66 Wh energia-szükségletű, folyamatos üzemelésre tervezett VBP és VBV tetőventilátor.

A VBP napelemmel kombináltan is működtethető.

Új építésű társasházak

 

A lakóépületek építése során a mai, korszerű építőipari anyagok és technológiák alkalmazása új követelményeket támaszt a lakások átfogó szellőztetésének tervezésével szemben. A  tökéletesen záródó, dupla üvegezésű, légszigetelt nyílászárók alkalmazásával a belső páratartalom nő. A kivitelezési hiányosságok következtében épületszerkezeti elemek hibás hőszigetelése esetén a véletlenszerű hőhidak kialakulása így kondenzációs páralecsapódásokat okoz, amelyek a felületi foltosodásban és penészesedésben jelentkezik, valamint károsítják az épület szerkezeti elemeit is. A technológiai fejlődéssel egyidejűleg Európa több országában módosítva az építési szabványokat, előírták, hogy a „doboz effektus” kialakulásának elkerülése érdekében pl. lakást csak minden helyiségére kiterjedő, tervezett és lehetőleg szabályozott szellőztetéssel lehet építeni; az elvezetni szándékozott levegő mennyiségével arányos légmennyiség utánpótlásáról gondoskodni kell. A higro(pára)szabályozású rendszer légbevezető és légelvezető elemeiben a helyiség belső páratartalmát a többrétegű, speciálisan kezelt poliamid pántkötegek folyamatos érzékelik, zsaluk nyitásával és zárásával a lakás minden helyiségében, illetve teljes területén, automatikusan és külső segédenergia nélkül az életviteli szokásoknak megfelelően szabályozzák a beáramló friss levegő mennyiségét. A nyílászárócseréket követően feladatként jelentkezett a nyílt égésterű gázkészülékek biztonságos működéséhez szükséges égési levegő utánpótlásának biztosítása is, amire a rendszer kiváló megoldást kínál.

 

Iskolák, óvodák

 

A tantermek, folyosók, ebédlők, irodák, konyhák, vizesblokkok, könyvtárak, közös terek egymástól független komfortigényeket fogalmaznak meg, ezeket a tereket más-más mértékben kell szellőztetni. Egy kisebb osztályteremben 20–30 diák, nagy előadóteremben viszont lehet hogy 100 főnél is többen vannak egyszerre. Az emberek lélegzésük által 30–100 g/h, fő vízgőzt juttatnak a levegőbe. Ezt a térből folyamatosan ki kell vonni ahhoz, hogy ne emelkedjen a relatív páratartalom 60-65 % fölé. Továbbá egy ember átlagosan 19 liter/óra CO2-t bocsát ki lélegzése által. A jó levegő kritériuma a 0,1 térfogat % CO2-tartalom, ami a szünetekben történő gyors ablaknyitásos szellőzéssel nem biztosítható. Végül gondolni kell arra is, hogy az illékony szerves anyagok felszabadulása a belső terekben jelentősen növeli a gyermekek és az oktatók megbetegedésének kockázatát, ezért folyamatos szellőzéssel szinten kell tartani a belső levegő minőségét. Az Aereco rendszer a funkciók szerinti helyiségekre szabható, így más-más légcsere biztosítható a használat és az igények függvényében. A légbevezető elemek elhelyezése a homlokzati nyílászárókba vagy falszerkezetekbe történhet, akár utólagosan is. A különböző rendeltetési célnak megfelelő légelvezető elemek mennyezeten vagy oldalfalon kerülnek beépítésre, és az adottságok figyelembevételével, légcsatornán keresztül kapcsolódnak a központi ventilátor(ok)hoz. Így az intézményekben tanulók, nevelők az ott eltöltött idejükben megfelelő és egészséges környezetben tudják végezni feladataikat.

 

Szállodák, kollégiumok, panziók

 

Kereskedelmi szálláshelyek építése, felújítása alkalmával az építési technológiák megválasztásánál a vendég kényelmének biztosítása mellett alapvető szempont az üzemeltetés fenntarthatóságának biztosítása. Amikor a szállodaszobákat kialakítják, szellőzéstechnikai szempontból általában csak a műszaki tartalom kötelező minimumát építik be. A cél, hogy ott és olyan mértékben juttassunk be friss levegőt a szobákba, ahol és amilyen mértékben szükséges. Az Aereco szellőzőrendszer elemei a helyiségek levegőjének mindenkori páratartalmát érzékelve és optimális szinten tartva, folyamatosan „kommunikálnak” egymással, így gondoskodnak a megfelelő, ugyanakkor minőségi és energiatakarékos szellőzésről. Az Aereco rendszerek kiváló megoldást kínálnak mind a többszintes szállodák, mind a kisebb panziók vagy vendégházak számra.